Kelepçe Türleri

kelepçe türleri Tuzla Hortum | Yangın | Kumlama | Hidrolik

Kelepçe bir çok siparişte atlanan ya da unutulan bir üründür. Aslında işin içine girildiğinde kelepçe seçiminin de en az hortum seçmek kadar önemli olduğu görülmektedir.

Bu konuda  gerçekten fikir sahibi olabilmek için öncelikli olarak kelepçe tiplerini ve malzeme türlerini bilmek gerekiyor

Önce kelepçe tiplerinden ve uygulama alanlarından başlayalım

VİDA SÜRÜMLÜ KELEPÇELER

Vida sürümlü kelepçeler, delikli ve kabartmalı olarak 2 farklı türde üretilmektedir. Delikli tipler üretim sürecindeki kolaylıklardan dolayı daha ekonomik olmaktadır. Ancak delşkli türlerde kesim yerleri korozyona daha açık olduğu için, özellikle korozyondan kaçınılmak istenen yerlerde kabartmalı türler tercih edilmektedir. Basınç dayanımı fazla olmadığı için basınçsız ya da düşük basınçlı devrelerde daha çok kullanılan bu  ürünler sıkma aralıklarının fazla olması sebebiyle de bir çok alanda kullanılır.

Malzeme tiplerine gelince komple galvanize sacdan mamul edilen W1 kelepçelerde, tamamı 316 kalite paslanmaz çelikten mamul W5’e kadar 5 çeşit malzeme seçeneği ve tipine göre 2 ya da 3 farklı genişliği mevcuttur.

ÇEMBER KELEPÇE (SUPRA KELEPÇE)

Çember kelepçeler, daha kalın malzeme kullanılara üretildiği için ve civatalı sıkma yapısıyla çok daha yüksek basınçlı devrelerde kullanılmaktadır. Paslanmaz ve galvanize çelik türleri olan bu kelepçelerin en büyük eksisi, sıkma aralıklarının dar olmasıdır. Bu neden bu ürün seçilirken hortumun dış çapı tam olarak bilinmeli hatta hortumun takılacağı objenin hortum çapını genişletme ihtimali varsa bu da göz önünde bulundurulmalıdır.

DÖKÜM KELEPÇE (KOMPRESÖR KELEPÇESİ)

Bu ürünün çapları standart kompresör hortumlarının dış çaplarına göre yapıldığı için piyasa dilinde kompresör kelepçesi olarak da bilinmektedir. Kelepçe ürün gurubunda ölçüleri parmak yada inch olarak anılır. İki çember arasındak, destek parçaları ile ufak çap farklılıklarından kaynaklanan sapmalar sorun olmaktan çıkmıştır. Çok yüksek basınca sahip kompresör devrelerinde guvenle kulanılabilir.

KULAKLI KELEPÇELER

Tek veya çift kulaklı ayrıca standart veya yüksüklü modelleri mevcut olan bu kelepçeler, montaj kolaylıkları nedeniyle seri üretim hatlarında sıklıkla kullanılmaktadırlar. Tasarımları işlevsel olduğu kadar basit olan bu ürünler genellikle 304 kalite paslanmaz çelikten imal edilmekte ve benzer malzemeye sahip alternatiflerine göre oldukça ekonomik olmaktadırlar. Otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ürünün en büyük eksileri, takıldıktan sökülerek tekrar kullanılamaması ve sipariş üzrrine üretildiği için düşük miktarlarda temin edilememesidir.

CC BORU BAĞLANTI KELEPÇELERİ

Kelepçe gurubunda sızdırmazlık sağlamayan tek ürün olan bağlantı kelepçeleri, boru, hortum ve kabloların bağlanması veya sabitlenmesi için kullanılırlar. Değişik malzemelerden üretilen bu kelepçe modelleri, özellikle otomotiv, klima, jeneratör, tarım makinaları, beyaz eşya vb. sektörlerde de kullanılırlar. Müşteri isteği doğrultusunda bu tip kelepçeler, lastik giydirme olmaksızın da üretilebilmektedir.

SERBEST BOY KELEPÇELER

Bir çok noktada “hayat kurtarıcı” olan bu ürünler, çaptan bağımsız şerit ve klipslerden oluşur. Doğruda  kullanılabilecek olan Şerit kelepçe isimli ürün, vida sürümlü kelepçelerin sadece tornavida ve pense kullanarak boyunu sizin belirleyebileceğiniz şeklidir. İstediğniz boyda şerit kesip, klipsini takarak anında kullanabileceğiniz hale gelir. Her an yeni ürüne ulaşılamayacak tekne yat gibi yada şehirden uzak yerlerde sıklıkla kullanılır.

Şerit kelepçeden farklı olarak özel bir sıkma aparatı ile daha yüksek basınçlı alanlarda kullanılabilecek diğer bir ürün ise Band-it veya Band Buckle olarak adlandırılan bir üründür. Basınç dayanımına karşı en büyük eksileri tek kullanımlık olmaları ve aparat olmadan sıkılamamalarıdır.

Bir cevap yazın

tr_TRTürkçe