Kısa yanıt
Statik minimum bükülme yarıçapı, hareketli kullanım için otomatik olarak geçerli değildir. Dinamik uygulamada ürünün hareket koşuluna ait yarıçapı, aktif uzunluğu ve yönlendirmesi esas alınmalıdır; statik ve dinamik değerler ayrı tutulur.
Teknik açıklama
Hortum bir kez bükülüp sabit kaldığında oluşan koşul ile sürekli çevrim yaptığı koşul farklıdır. Metal ve diğer hortum ailelerinde üretici tabloları statik ve dinamik yarıçapları ayırabilir. Yarıçapın hangi referans çizgisine göre ölçüldüğü de belirtilmelidir. Hortumun dıştan görünen kıvrım çapını üretici yarıçapı yerine kullanmak ölçüm hatası oluşturabilir. Uçlara yakın sert bölgeler esnek uzunluğun içinde gelişigüzel sayılmamalıdır.
Konuya özel kontrol noktaları
| Başlık | Açıklama |
|---|---|
| Statik | Bir kez yerleştirilen sabit durum |
| Dinamik | Tekrarlı hareket koşulu |
| Referans | Yarıçapın ölçüldüğü çizgi |
| Aktif uzunluk | Gerçekte bükülebilen bölüm |
Uygulamada nasıl değerlendirilir?
Yerleşim çiziminde hortumun en açık ve en kapalı konumunu birlikte gösterin. Yarıçap kontrolünü yalnız başlangıç konumunda yapmayın. Üretici tablosundan alınan değerin yanında 'statik' veya 'dinamik' etiketini ve ürün kodunu saklayın. Hareket miktarı bilinmiyorsa küçük görünen bir titreşimi statik kabul etmeyin; makine verisini isteyin. Revizyonda bağlantı açısı değiştiğinde aynı hortum boyunun hâlâ uygun olup olmadığını yeniden değerlendirin.
Özgün editoryal öneri; standart maddesi değildir.
Sık sorulan sorular
Dinamik yarıçap verisi yoksa statik değer kullanılabilir mi?
Otomatik kullanılamaz. Üreticiden ilgili hareket için değerlendirme veya uygun ürün önerisi alınmalıdır.
Kaynak kapsamı
-
S024
Hose and Flexible Tubing, MS-01-180 Swagelok · erişim 2026-10-19 PDF sayfa 4–5 / basılı 253–254: Nomenclature; sayfa 8–9: selection, installation and use
-
S039
Hose Handling Guide Penflex · erişim 2026-10-19 Installation recommendations; overbending; twisting; supporting hose